Armats de la Sang de Reus

Octubre 12, 2007

VIVENCIES

Filed under: General — manaies @ 13:45

Ahir vaig tindre la gran sort de contactar amb dos dels néts del Capità Manaies Sr. Josep Guinovart i Pallejà, el qual va comanar l’esquadra romana dels Armats de la Sang durant 40 anys. 

Si, amics 40 anys de Capità, 4 dècades al capdavant dels Armats (1923-1962). Cal dir que el Sr. Guinovart visquè anys de grans calamitats, com el període dramàtic del conflicte civil espanyol, amb el seu temps de post-guerra; però sempre al peu del canó. Tanmateix, també anys deurats com la vivència l’any 1948 de l’estrena dels 50 vestits i la rebifalla dels Armats de la Sang, els quals deia la veu popular que desfilaven amb “hombría y gallardía”, segons he recollit de les impressions dels seus néts.

Dons si estimats lectors,  el Sr. Guinovart debia de tindre molta capacitat d’adaptació, adaptant-se sempre als canvis socials que es vivien; també debia tindre un poder de convicció amb els seus Armats que, segons els seus familiars, feia atreure jovenets a fer la feina d’Armat; i com no una veu d’autoritat, ningú li recriminava res, ja sigui per respecte, per experiència, o per no tindre que “tastar” el seu caràcter fort.

Si no, amb permís de la seva família, fitxeu-vos en la foto d’aquest Capità que, amb la seva fisonomia, tenia tota la planta d’un Centurió romà. Déu n’hi do !.

                                        armats-capita-manaies-sr-guinovart.JPG                

                                                                  (foto cedida)    

Per acabar, vull dir que la seva família, també porta temps intentant recollir documentació, gràfica o escrita, referent al seu avi; i entre uns, a nivell familiar, i altres, a nivell d’engrosar més la història dels Armats de la Sang; crec que tants anys d’Armats a Reus ara es començarà a recuperar molta informació que ha quedat oblidada o no s’ha tingut cura de guardar-la.

Gràcies a la família Guinovart pel seu interès de recuperar tradicions antiquíssimes de Reus. Jo estic amb ells, i de ben segur que molts Armats i reusencs també.

Si hi ha algú interessat en aquesta recerca, o tingui informació antiga referent als Armatsde la Sang, cal enviar un e-mail a l’adreça d’aquest blog: manaies@hotmail.com. Gràcies.

10 comentaris »

 1. Fantàstic manaies,

  Com t’ho fas. Ja vec que ets un veritable entusiaste dels Armats de la Sang. Perquè no quedem un dia i intercanviem opinions i fotografies antigues.

  Jo també estic recercant la vida dels Armats fa molt de temps, i sembla que plegats ho podrem fer.

  la meva adreça mariator_@hotmail.com.

  Contacta i em parlarem.

  Força i Honor !!!

  Comentari per mariator — Octubre 12, 2007 @ 14:35 | Respon

 2. AVE, Capità Guinovart, morituri te salutant. No tinc res més a dir, crec que la personalitat d’un Capità que aconsegueix superar els anys i que actualment encara se’l recordi com “El Capità Manaies” ha de ser el referent per tot armat. També dir que l’actual Capità ja comença a fer història també, jo mateix com armat, quan vaig entrar al 2005, en Marià no era capità, però el veia en les processons d’espectador, i en totes les ocasions que el veia, l’armat Maximus el saludava com el seu capità, tot i que en maximus no va ser armat durant el primer mandat d’en Marià, i molts preguntareu, perque? Sencillament perque tal i com ens ha arribat a les orelles la persona del Sr. Guinovart, també em va arribar la d’en Marià, aixi Manaies aviat també hauras de fer un petit blog dedicat a l’actual capità, també te planta de centurió.

  Força i Honor

  Maximus Decimus Meridius

  Comentari per Maximus Decimus Meridius — Octubre 17, 2007 @ 19:56 | Respon

 3. Jo també he estat armat de la Sang de Reus durant 17 anys -que es diu aviat- i he desfilat sota les ordres del Siscu Navais i del Marià Gil. El meu record i agraïment a aquests dos magnífics capitans manaies. Vaig arribar a ser armat major i president de la secció. En guardo bons records i també l’estima i amistat per ex-components de la cohort romana de la Sang de Reus.

  Joan Carles Vendrell

  Comentari per Joan Carles Vendrell — febrer 13, 2008 @ 13:37 | Respon

 4. Vaig assistir a la presentació del vostre opuscle i he de felicitar-vos per l’excel.lent treball d’impressió. Suposo que ens veurem aquests dies.

  Força i honor

  Comentari per Joan Carles Vendrell — Març 14, 2008 @ 12:46 | Respon

 5. Hola, m’agradaria saber què s’ha de fer per formar part dels Armats d’aquesta congregació, a on i a qui m’haig de dirigir. Gràcies.

  Comentari per Anna — Març 26, 2008 @ 23:08 | Respon

 6. Bé Srta. Anna,

  Crec que en la cohort romana dels Armats de la Sang de Reus, avui per avui, està cobertes totes les seves places disponibles.

  Però si estàs interessada, cal anat al Carreró de la Sang , núm. 12, i preguntar al sr. conserje.

  gràcies per l’interès Anna.

  Una salutació

  Manaies

  Comentari per manaies — Abril 1, 2008 @ 17:40 | Respon

 7. Us he de felicitar per la comunicació feta en aquest darrer Congrés de confraries de Catalunya que va tenir lloc el passat cap de setmana. Crec que va agradar a tothom! Felicitats i endavant!

  Resto sempre a la vostra disposició per allò que bonament calgui.

  Audaces fortuna iuvat!
  (“La fortuna somriu als audaços”)

  Joan Carles Vendrell

  Comentari per Joan Carles — febrer 18, 2009 @ 20:29 | Respon

  • Eeii Joan Carles,

   He actualitzat el blog, hi han coses interesants referent al Congrés: videos, comunicació.

   Espero publicar fotos més endavant.

   Gràcies pel teu comentari.

   Una salutació.

   Manaies

   Comentari per manaies — febrer 19, 2009 @ 18:52 | Respon

 8. saludos a mis compañeros armats este año hago siete años de armat parece ayer cuando empece ya empiezo a tener escalofrios solo de pensar que quedan pocos dias para empezar simplemente desear suerte a todos y deciros como compañero que el sant crist de la sang nos proteja, a y que salgamos con dignidad y orgullosos de lo que somos armats força y honor.sebastian navas primer antorcha

  Comentari per sebas — Març 31, 2009 @ 20:57 | Respon

  • Gràcies amic Sebas,

   Que per molts anys et tinguem en files

   Manaies

   Comentari per manaies — Abril 1, 2009 @ 14:00 | Respon


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

%d bloggers like this: