Armats de la Sang de Reus

Abril 12, 2008

GRAN SETMANA SANTA 2008

Filed under: General — manaies @ 18:33

Una Setmana santa extraordinària per tres fets:

Puntualitat a l’arribada a la Prioral de Sant Pere. A les 12 en punt arribaven els Armats al presbiteri i tres minuts desprès entrava la Venerable Imatge del Sant Crist de la Sang, amb gran solemnitat, a l’interior de la Prioral de Sant Pere per presidir la Solemne Funció de l’Agonia, coneguda popularment com la funció de les “SET PARAULES”.

Puntualitat en l’acte de les TRES GRÀCIES, acte de la fervor popular per exceléncia de la Setmana Santa reusenca. Al toc del campanar de les tres de la tarda l’Escolania i la Capella de Cantors del Sant Crist de la Sang entrava cantant el popular “Vexila Regis”, per tot seguit emudir tota la plaça de la Sang, plena a besar, des de la Riera fins al Pallol, des del raval de Sant Pere fins la plaça de Catalunya. Toc de silenci majestuós, mai millor dit, del Caporal Corneta dels Armats de la Sang, acompanyant el Sant Crist de la Sang durant el recorregut d’entrada a la seva església titular de la Sang. Tot seguit, popular estampa del nostre Reus, la Imatge del Sant Crist de la Sang girat cap al poble al bellmig de la porta del Temple de la R. Congregació per demanar en total silenci les Tres Gràcies. Primer la Imatge mira cap l’esquerra, en direcció a la multitud de la Riera; petita aturada (Primera Gràcia); desprès s’atura al centre mirant la plaça, sols es sent el silenci dels presents (Segona Gràcia); segueix ara cap a la dreta, molt a poc a poc, com si no es volgués perdre cap mirada, cap petició; s’atura mirant al carrer de l’Hospital (Tercera Gràcia). Tot és silenci, tothom contempla el Sant Crist de la Sang, uns emocionats, altres concentrats en cada moviment, altres (forants) es queden embadalits per tanta devoció en tant poc temps; els Armats custodien aquests segons d’inmensa tradició, el “Bon LLadre” i el “Mal Lladre” resten a cada costat del Sant Crist, les autoritats eclesiàstiques i les personalitats de la R. Congregació el contemplen als seus peus. Torna la Imatge a la seva posició inicial, i com fet expressament, el solemne silenci es trencat per una sola veu espontània que surt de la multitud: “VISCA CRIST REI”, i unànimament es respon “VISCA !!!”. Les Tres Gràcies estan demanades, els aplaudiments fan sentir l’emoció continguda en aquest darrer minut que tans sols ha durat aquest emblemàtic i centenàri acte popular reusenc. Tots canten el “Credo”, per entrar amb ordre i respecte a adorar el Diví Cricificat a l’interior del Temple de la Sang.

Magnífica Solemne Processó del Sant Enterrament, a les vuit del vespre el Sr. Sots-Clavari de la R. Congregació ordena al Sr. Capità Manaies del Armats de la Sang l’inici de comença a picar les llances al terra i donar per començada la Processó. Els Armats realitzen amb gran maestria, davant les autoritats civils i militars, la cadena de “Les 5 Llagues”. Segueixen pel raval de Robuster, fent “La Creu”. La “Fila de Quatre” desperta l’admiració i l’orgull del públic de veure els seus Armats executar-la amb precisió. L’anécdota de la jornada és el trencament de 4 llances al no poder aguantar el fort picar al terra durant les 2 hores de processó.

En fí, orgull i satisfacció, de ser de Reus, de ser entusiaste dels Armats de la Sang. Enguany 27 components picant a la processó amb els vestits nous, i 5 Armats Escortes al Sant Crist amb les vestimentes velles.

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

%d bloggers like this: