Armats de la Sang de Reus

2. EL CAPITÀ MANAIES I EL CAPORAL CORNETA

EL CAPITÀ MANAIES A REUS

El Capità Manaies dels Armats de la Sang, és tot un símbol a la Setmana Santa reusenca, el seu càrrec és potser un dels més representatius i populars entre tots els reusencs i reusenques durant els dies que es commemora la Passió i Mort de Jesucrist pels carrers de la ciutat.

El Capità Manaies ha de comanar la formació amb autoritat i eficacia, el seu càrrec és indefinit, encara que avui dia aquesta condició sembla obsoleta i passada de moda. Tanmateix, no sembla que caigui bé entre els reusencs i reusenques, quan es canvia molt sovint la persona de Capità Manaies. És un fet molt arrelat a la Setmana Santa de la ciutat que el Capità sigui sempre la mateixa persona durant molt de temps. Recordem que no fa gaire anys el Sr. Josep Guinovart i Pallejà va estar 40 anys encapçalant l’esquadra romana (1923-1962). El Capità Manaies serà membre permanent de la Junta dels Armats.

El Capità Manaies porta una indumentària diferent a la resta de la tropa. El seu casc, llampant i pesat, porta un colom intentant imitar l’àliga imperial, símbol de poder en les antigues tropes romanes; un serrell llarg, espès i blanc i té una visera estil mitjaval per ocultar el rostre per donar-li discrecció i solemnitat al seu portador. Porta una capa de bellut blanc, una cuirassa en forma de pit per davant i coberta per darrera i amb serrells de cuir a la part inferior. Una túnica de vellut blanc. Un sabre romà de gala. Un grandiós escut amb un lleó al seu bellmig, símbol de Força. Un penó amb les populars inicials romanes “S.P.Q.R.” per una cara, i l’altre banda el logotip dels Armats de la Sang i el seu any de fundació. El puny, les sandàlies, i els mitjons són iguals a la resta de la formació.

dscn1734.jpg

Al llarg dels més de 300 anys d’història dels Armats de la Sang, trobem documentats que han estat encarregats de capitanejar l’esquadra romana, entre altres, són els següents:

Any 1840……………………………….. Sr. Antoni Borràs (document)

Any 1852………………………………… Sr. Josep Balsells

Any 1876………………….. Sr. Pere Guinovart i Porta

Anys 1877-1897……………………….. Sr. Ramon Olivé

Anys 1898-1913………. Sr. Josep Pàmies i Fortuny (document)

Anys 1914-1922………………………………….. Sr. Penas

Anys 1923-1962……… Sr. Josep Guinovart i Pallejà (foto)

Anys 1963- 1982 ……………. Sr. Antoni Civit i Sentís (foto)

Any 1983………………….Sr. Josep Mª Pujol i Masip (Foto)

Anys 1984 -1987…………….. Sr. Miquel Celma i Roig (foto)

Anys 1988-1990……… Sr. Josep Antoni Casanovas i Martínez (foto)

Anys 1991-1998……… Sr. Francesc J. Navais i Rull (foto)

Anys 1999-2018…..Sr. Marià Gil i Guijas (foto)

Des de 2019…..Toni Sánchez i Ciudad (foto)

Cal dir que l’any 2004 fou Capità Manaies el Sr. Joan Antoni Puerto i Muñoz (foto);  i els anys 2005 i 2006 el Sr. Josep Gustau Martín i Witjan (foto), propiciat a la marxa temporal del Capità Manaies Sr. Gil.

Avui dia el Capità Manaies té feines d’especial connotació, pel fet tradicional, com per exemple:

– Donar amb la seva llança tres cops a la porta principal del Temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang en la processó de les Tres gràcies, perquè s’obri.

– Executar un “vaiven” amb el seu penó per iniciar la solemne Processó del Sant Enterrament, i així acabar amb cop fort al terra per donar senyal de “picar” les llances dels Armats.

Picar com tots els Armats en la Guàrdia Escorta d’Honor al Sant Crist de la Sang des de la plaça Catalunya fins l’entrada a l’església de la Sang en la Processó del Sant Enterrament.

Aquests fets fan que el càrrec de Capità Manaies dels Armats de la Sang sigui d’una vital responsabilitat i execució pel bon desenvolupament de la Setmana Santa reusenca.

 

EL CAPORAL CORNETA A REUS

Com si fos una ombra, el Caporal Corneta es manté sempre fidelment al costat del Capità Manaies. La raó és que mitjançant el seu cornetí transmet les ordres del Capità a la Cohort Romana.

Tanmateix aquesta tasca, té una de molt important que és l’execució perfecta del “Toc de Silenci”. Una melodia de cornetí que emociona quan és tocada durant l’entrada del Sant Crist de la Sang a la Prioral de Sant Pere a les dotze del migdia del Divendres Sant; i més tard quan entra a la plaça de la Puríssima Sang a les tres de la tarda abans de l’acte de Les “Tres Gràcies”.

Han ostentat aquest privilegi i responsabilitat, segons documentació fefaent:

Anys seixanta fins 1967…. Jesús Pizarro i Peña (foto)

1968-1975…….Emilio Calabuig i Buigues (foto)

1976-1983……Miquel Celma i Roig (foto)

1984-1986….Josep Celma i Roig (foto)

1987-1988….Ernesto Amores i Picón (foto)

1989-1990….Francesc Xavier Montsech i Salom (foto)

Des de 1991…Josep Manel Murillo i Gómez (foto)

2 comentaris »

 1. En Miquel Selma va començar com a Capitá Manaies la Setmana Santa de 1994. Jo vaig desfilar a les seves ordres fins el 1996, quan vaig abandonar els armats.

  Salutacions.

  Comentari per Toni — Març 17, 2008 @ 20:03 | Respon

 2. Rellegint el meu comentari anterior he trobat que vaig ubicar En Miquel Selmaals anys noranta quan realment va ser als vuitanta.Per tant el comentari queda:
  En Miquel Celma va començar com a Capitá Manaies la Setmana Santa de 1984. Jo vaig desfilar a les seves ordres fins el 1986, quan vaig abandonar els armats.
  Força i honor

  Comentari per Toni — Novembre 6, 2011 @ 08:23 | Respon


RSS feed for comments on this post.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: